Xem

Xem is afgeleid van Sem

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Xem
  • Geboortekaartjes met de naam Xem
  • Geboortekaartjes met de naam Xem
  • Geboortekaartjes met de naam Xem
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Xem?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Xem

22%
89%
 3%
33%
6%
13%

Welke kenmerken vind je bij Xem passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Xem

Xem is afgeleid van Sem. Sem is een jongensnaam en heeft verschillende verklaringen. Waarschijnlijk is het een verkorte vorm van Samuel. Dat is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’. De naam is bekend uit de Bijbel, Samuel was de laatste richter van Israël, hij heeft zowel Saul als David tot koning gezalfd.

Sem is ook bekend als zelfstandige naam, een van de zoons van Noach heette zo. Een mogelijke betekenis is ‘roem’ of ‘naam’.

Verder kan het in Nederland een variant op de Friese naam Sjamme zijn. Deze naam is opgebouwd uit de naamstammen ‘sig’, dat ‘zege, overwinning’ betekent en ‘helm’. Dit betekent ‘helm, beschermer, koning’.

Aantallen en varianten Xem

Xem is afgeleid van Sem. Sem is een populaire jongensnaam. Hij staat al jarenlang in de top 10 en in 2021 behaalde hij de derde plaats. In totaal dragen ongeveer 16.700 mannen en 650 vrouwen deze naam. De naam Sem komt vrijwel alleen in Nederland voor.

Vooral de afgelopen vijftien jaar is Sem erg populair geworden. Tussen 2002 en 2004 is een gigantische stijging te zien. Waar in 2002 de naam 492 keer gegeven werd, kozen in 2004 bijna 1200 ouders voor deze naam. Mogelijk houdt dit verband met Wendy van Dijk, die haar zoon begin 2003 Sem noemde.

De naam Sem wordt sinds 2005 ook weleens gespeld als Xem. Deze naam is nog in opkomst en komt ongeveer 150 keer voor. De meeste Xems dragen de naam als eerste voornaam.

Sem is afgeleid van Samuel. Die naam komt 7.000 keer voor. De verkorting Sam is zowel een jongens- als meisjesnaam. 8.500 jongens en 2.500 meisjes heten zo. Overigens kan de vrouwelijke vorm ook een verkorting van Samantha zijn. Deze naam komt bijna 10.500 keer voor.

Wetenswaardigheden Xem

Sem van Dijk

Xem is afgeleid van Sem. Sem van Dijk is de zoon van presentatrice Wendy van Dijk en zanger Xander de Buisonjé. Sinds kort timmert hij zelf ook aan de weg als vlogger. In zijn video’s vertelt hij bijvoorbeeld over hoe het is om bekende Nederlanders als ouders te hebben.

Sem Schilt

Sem Schilt is de succesvolste zwaargewicht kickbokser aller tijden. Zijn bijnamen zijn Semmy en ‘The Dutch Destroyer’. Vanwege zijn 2,12 meter wordt hij ook wel ‘Hightower’ genoemd.

Sem Veeger

Sem Veeger is een bekende Nederlandse actrice. Zij is vooral bekend door haar hoofdrol in de verfilming van Afblijven van Carry Slee. In deze film krijgt het personage Melissa te maken met drugs. Haar vrienden proberen haar te helpen.

Bekijk ook deze namen

Max, Thomas, Adam, Alexander, Floris, James, Rayan, Arthur, Jason, Lenn