Vind jouw babynaam
Paschalis
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Geboren op paasdag
Wat vind jij van Paschalis?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Paschalis
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Paschalis passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Paschalis
Paschalis is een jongensnaam, die een Latijnse vorm is van het Aramese ‘pascha’. Dit betekent ‘geboren op paasdag’.
Pascha en Pasen zijn overigens niet helemaal gelijk te stellen. Pascha is het joodse feest waarbij de uittocht uit Egypte wordt herdacht, terwijl met Pasen Jezus’ dood en opstanding gevierd worden.
Al in de veertiende eeuw was de naam bekend in de Lage Landen.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Paschalis
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Paschalis als babynaam is gegeven.
Paschalis komt tegenwoordig maar nauwelijks voor, dit in tegenstelling tot Pascal. Er zijn 14.500 mannen en 1.300 vrouwen met die naam. Pascal is na 1960 populair geworden. Na 1980 nam het gebruik van de naam weer af.
De naam kent ook vrouwelijke varianten, namelijk Pascalle en Pascale. Pascalle komt 2.000 keer voor, Pascale 1.700 keer. Beide namen werden rond 1970 veel gebruikt, maar terwijl Pascale sindsdien nog maar weinig voorkomt, werd Pascalle rond 1990 weer meer gebruikt.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Paschalis
Pascal is niet alleen bekend als voornaam, maar ook als achternaam. Blaise Pascal (1623-1662) was een begaafde Franse wis- en natuurkundige, theoloog en christelijk filosoof. Hij legde onder andere de basis voor de integraalleer en de waarschijnlijkheidsrekening, bouwde een van de eerste mechanische rekenmachines en ontdekte de Wet van Pascal: de druk die op een vloeistof wordt uitgeoefend, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort.
Bekend is ook zijn boek Pensées (Gedachten), een op onderwerp geordende verzameling losse notities die bedoeld was als voorbereiding op een groter werk over het christelijk geloof. Hij kon dit boek niet afmaken vanwege zijn vroege dood. Naar hem vernoemd zijn de programmeertaal Pascal en een eenheid voor druk.