Aksel

Aksel is afgeleid van Alexander

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Aksel
  • Geboortekaartjes met de naam Aksel
  • Geboortekaartjes met de naam Aksel
  • Geboortekaartjes met de naam Aksel
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Aksel?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Aksel

50%
100%
 0%
50%
 0%
50%

Welke kenmerken vind je bij Aksel passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Aksel

Aksel is een Scandinavische jongensnaam die is afgeleid van Alexander. Alexander is een Griekse naam met de betekenis ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Het is mogelijk dat de naam een oudere oorsprong heeft, er is een Hettitische koning Alaksandus bekend, die leefde rond 1300 voor Christus. De naam zou dan later vergriekst zijn naar Alexandros.

Aantallen en varianten Aksel

De naam Aksel komt in Nederland niet vaak voor. Er zijn ongeveer 50 mannen en jongens met deze naam.

Wetenswaardigheden Aksel

Heersers

Aksel is afgeleid van Alexander. Alexander was een populaire naam onder heersers. Er zijn heel wat koningen, pausen en tsaren met die naam geweest. De beroemdste van hen is Alexander de Grote (356-323), die met een gigantische veldtocht het grootste deel van de toenmalig bekende wereld onder zijn bestuur bracht. Aan het einde van zijn veldtocht overleed hij op 33-jarige leeftijd en viel het rijk weer in stukken uiteen.

Geografie

Alexander is niet alleen een naam waar personen mee aangeduid worden: in Amerika zijn maar liefst vijf dorpen en steden met de naam Alexander, namelijk in Arkansas, Iowa, Kansas, New York en North Dakota.

Astronomie

Alexandra heeft haar naam gegeven aan een plaats in Nieuw-Zeeland, maar dat niet alleen: het is ook de naam van een planetoïde. Deze planetoïde, die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon cirkelt, werd in 1858 ontdekt en vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859).

Bekijk ook deze namen

David, Stijn, Gijs, Pepijn, Jens, Rayan, Casper, Mats, Pim, Tygo