Sascha

Sascha is afgeleid van Alexander

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sascha
  • Geboortekaartjes met de naam Sascha
  • Geboortekaartjes met de naam Sascha
  • Geboortekaartjes met de naam Sascha
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sascha?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sascha

56%
63%
16%
21%
16%
29%

Welke kenmerken vind je bij Sascha passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sascha

Sascha is een Russische variant van de naam Alexander of Alexandra. Alexander is een Griekse naam met de betekenis ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Het is mogelijk dat de naam een oudere oorsprong heeft, er is een Hettitische koning Alaksandus bekend, die leefde rond 1300 voor Christus. De naam zou dan later vergriekst zijn naar Alexandros.

De naam verspreidde zich snel en was al vroeg in de middeleeuwen populair, mede door verhalen over Alexander de Grote die tussen de derde en de dertiende eeuw verschenen.

Aantallen en varianten Sascha

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sascha als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sascha per jaar gegeven is

Sascha is afgeleid van Alexander. Ook na de middeleeuwen is Alexander populair gebleven, hoewel de naam wel steeds meer als volgnaam gegeven wordt. Dit is namelijk het geval bij 50.000 van de 76.500 mannen die Alexander heten. Vanaf 1967, het jaar waarin prins Willem-Alexander geboren werd, werd de naam duidelijk populairder. De naam wordt ook wel gespeld als Aleksander, maar komt in deze vorm nog geen 300 keer voor.

De naam Alex wordt minder vaak gegeven, er zijn ruim 9.000 dragers van die naam. Deze naam begon al voor 1967 aan populariteit te winnen. Een variant van de naam is Alec, deze komt zo’n 800 keer voor. 500 mannen heten Alejandro, net als Alessandro. Alexis komt bijna 700 keer voor. Axel, dat 2.000 keer voorkomt, is waarschijnlijk ook afkomstig van Alexander.

Van de vrouwelijke varianten is Alexandra geliefd, deze naam komt bijna 33.000 keer voor. Ook bij deze naam is een duidelijke piek te zien in de jaren na 1967. 700 vrouwen heten Alexandrina. De naam Alexia komt nog niet zo heel vaak voor, ongeveer 400 keer, maar ook hier is sprake van koninklijke invloeden. Sinds de geboorte van prinses Alexia in 2005 wordt deze naam namelijk duidelijk vaker gebruikt. Sinds 2017 komt ook de variant Lexia voor, maar er zijn nog geen 50 meisjes die zo heten. De naam Alix is van oorsprong een Franse meisjesnaam, maar wordt in Nederland voor jongens en meisjes gebruikt. De naam komt in totaal zo’n 150 keer voor.

De Russische varianten Sascha, Sacha en Sasha worden voor jongens en meisjes gebruikt. Sascha komt als meisjesnaam bijna 2.000 keer voor en als jongensnaam bijna 600 keer. Verder zijn er ongeveer 2.300 vrouwelijke Sacha’s en 600 mannelijke. De naam Sasha is een stuk minder populair en komt ongeveer 400 keer voor bij meisjes en 300 keer bij jongens.

Wetenswaardigheden Sascha

Heersers

Sascha is afgeleid van Alexander. Alexander was een populaire naam onder heersers. Er zijn heel wat koningen, pausen en tsaren met die naam geweest. De beroemdste van hen is Alexander de Grote (356-323), die met een gigantische veldtocht het grootste deel van de toenmalig bekende wereld onder zijn bestuur bracht. Aan het einde van zijn veldtocht overleed hij op 33-jarige leeftijd en viel het rijk weer in stukken uiteen.

Geografie

Alexander is niet alleen een naam waar personen mee aangeduid worden: in Amerika zijn maar liefst vijf dorpen en steden met de naam Alexander, namelijk in Arkansas, Iowa, Kansas, New York en North Dakota.

Astronomie

Alexandra heeft haar naam gegeven aan een plaats in Nieuw-Zeeland, maar dat niet alleen: het is ook de naam van een planetoïde. Deze planetoïde, die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon cirkelt, werd in 1858 ontdekt en vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859).

Bekijk ook deze namen

Sem, Noa, Jayden, Quinn, Floor, Puck, Dani, Mees, Luca, Anne