Daan

Daan is al jaren een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Daan
  • Geboortekaartjes met de naam Daan
  • Geboortekaartjes met de naam Daan
  • Geboortekaartjes met de naam Daan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Daan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Daan

46%
66%
26%
29%
18%
16%

Welke kenmerken vind je bij Daan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Daan

Daan is een Hebreeuwse naam die is afgeleid van Daniël. Deze Hebreeuwse naam betekent ‘mijn rechter is God’. Daniël was een van de vier grote profeten uit het Oude Testament. Tijdens zijn leven vervulde hij een belangrijke positie aan het Babylonische hof.

Al vrij vroeg in de middeleeuwen was de naam Daniël in ons land populair.

Aantallen en varianten Daan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Daan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Daan per jaar gegeven is

Daan is een populaire jongensnaam en staat al jaren in de top 5 van populairste jongensnamen. De afgelopen tien jaar was hij zes keer de meest gekozen naam in Nederland.

Daan is een echte Nederlandse naam. Buiten Nederland komt hij bijna niet voor. In veel Engelstalige landen wordt Daniël afgekort als Dan. Ook wordt de naam Dean daar vaak gebruikt. In België zien we de naam wel, maar daar valt hij buiten de top 50. De vrouwelijke variant Daantje komt ongeveer 1.000 keer voor.

Daan is afgeleid van Daniël. De naam Daniël komt bijna 44.000 keer voor. Hij wordt iets vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven. Geschreven zonder een trema, dus als Daniel, komt de naam minder vaak voor, zo’n 8.500 keer. Sinds 1970 is de populariteit van de naam Daniël sterk gestegen, ook Daniel komt iets vaker voor.

Wetenswaardigheden Daan

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar en uitvinder. Hij ontwierp onder meer de ‘smart highway’. Dit concept is bijvoorbeeld te zien bij Eindhoven op het Van Gogh-fietspad. Dit licht op als er mensen overheen fietsen.

Daan Schuurmans

Daan Schuurmans is een bekende Nederlandse acteur. Hij speelde in veel films, waaronder Alles is Liefde en Mannenharten. Verder speelt hij de hoofdrol in de Nederlandse detective Heer en Meester.

Daan Nieber

Daan Nieber is een Nederlandse presentator. Hij begon zijn carrière bij de Nederlandse zender PowNews. Inmiddels is hij bekend van programma’s als Keuringsdienst van Waarde en De Rekenkamer.

Daan Boom

Daan Boom is bekend van het programma Streetlab. Hierin voert hij samen met zijn drie beste vrienden sociale experimenten uit op straat. Vanuit dit programma schreef hij onder andere een roman, genaamd Polderglamour.

Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries is auteur en illustrator van verschillende Nederlandse kinderboeken. Zijn bekendste werken zijn de boeken over Olivier in de ‘Vlinders’-serie. Daarnaast schreef hij boeken over Moffel en Piertje.

Bekijk ook deze namen

Juul, Floor, Puck, Isa, Quinn, Jesse, Noa, Luca, Bo, Mees