Vind jouw babynaam
Douwina
Douwina is afgeleid van Douwe
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Duif, Vriend, lieveling
Wat vind jij van Douwina?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Douwina
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Douwina passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Douwina
Douwina is afgeleid van Douwe. Douwe is een Friese naam, die vroeger ook wel in Holland voorkwam. Waarschijnlijk betekent het ‘duif’.
Er zijn ook verklaarders die denken dat Douwe in Holland een variant op David is, een naam met de betekenis ‘lieveling, vriend’.
In de zestiende en zeventiende eeuw werd Douwe in het Fries ook wel verlatijnst tot Dominicus. Deze naam heeft echter een heel andere betekenis, namelijk ‘de Heere toebehorend’ of ‘op de dag des Heeren (zondag) geboren’.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Douwina
Douwina is afgeleid van Douwe. Zo’n 9.000 mannen heten Douwe. In ongeveer twee derde van de gevallen wordt de naam als eerste naam gegeven. Door de jaren heen is de naam altijd populair gebleven. Er is de laatste decennia slechts een heel lichte daling te zien in het aantal kinderen dat de naam Douwe krijgt. Als volgnaam werd deze naam juist populairder.
Douwe heeft ook een vrouwelijke variant, Douwina, maar deze wordt maar zelden gebruikt. Slechts zo’n 600 vrouwen dragen deze naam.
De meisjesnaam Doutzen is ook afgeleid van Douwe. Er zijn ongeveer 400 meisjes en vrouwen die zo heten. Nog eens 200 heten Doutsen.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Douwina
Douwina is afgeleid van Douwe. Het koffiemerk Douwe Egberts is ooit begonnen als een kruidenierszaak. In 1753 opende Egbert Douwes in Joure een ‘winkel in koloniale waren’, De Witte Os. Hier verkochten hij en zijn vrouw chocolade, zuidvruchten en kruidenierswaren.
Zijn zoon Douwe Egberts (1755-1806) nam de winkel in 1780 over en breidde de zaak uit door ook aan winkels buiten Joure te gaan leveren. Het bedrijf hield zich bezig met de bewerking van koffie, thee en tabak.