Janis

Janis is afgeleid van Johannes

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Janis
  • Geboortekaartjes met de naam Janis
  • Geboortekaartjes met de naam Janis
  • Geboortekaartjes met de naam Janis
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Janis?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Janis

20%
40%
 0%
 0%
20%
20%

Welke kenmerken vind je bij Janis passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Janis

Janis is een Nederlandse jongens- en meisjesnaam die afstamt van de Bijbelse naam Johannes. Deze naam betekent ‘God is genadig’.

De naam Janis wordt in Nederland ook aan meisjes gegeven. Dan is de naam de Nederlandse vorm van het Engelse Janice. Ook deze naam is afgeleid van Johannes.

Aantallen en varianten Janis

De jongensnaam Janis komt in Nederland niet vaak voor. Er zijn ongeveer 200 mannen met deze naam. Sinds de jaren ’70 wordt de naam bijna niet meer gegeven.

Als meisjesnaam komt Janis juist sinds de jaren ’70 in Nederland voor. Ieder jaar krijgen ongeveer 2 meisjes deze naam. Er zijn in Nederland zo’n 200 vrouwen die Janis heten.

Wetenswaardigheden Janis

Janis is afgeleid van Johannes. De reformator Johannes Calvijn (1509-1564) was een Frans-Zwitserse theoloog. Na zijn studie in Parijs, eerst theologie, later rechten en letteren, ging Calvijn over naar de Reformatie. Heel belangrijk werd Calvijns Institutie, waarin hij zijn zienswijze op het geheel van het christelijk geloof beschreef.

Johannes Calvijn werd predikant in Genève, waar hij probeerde de kerk te hervormen. Na een geschil met het stadsbestuur werd hij verbannen uit de stad. Enkele jaren later vroeg men hem weer terug te keren. Tijdens zijn tweede periode in Genève begon Calvijn de kerk te institutionaliseren. Ook bleef hij veel geschriften publiceren, waarmee hij internationaal grote invloed uitoefende.

Bekijk ook deze namen

Charlie, Juul, Quinn, Sem, Bo, Floor, Dani, Puck, Noa, Sam