Babyshower organiseren: zo pak je dat aan
Een babyshower is een feestje om je zwangere vriendin in het zonnetje te zetten. Hoe pak je het organiseren van een babyshower aan? Met deze handige tips en ideeën maak jij er een onvergetelijk en geslaagd feest van.
Wat is een babyshower?
Een babyshower is een feestje om je zwangere vriendin even helemaal in het zonnetje te zetten en haar een hart onder de riem te steken voor de laatste loodjes van de zwangerschap. Dit kan je doen met lekkere hapjes, gezelligheid, een leuke activiteit of spelletjes en cadeaus.
Wanneer het feest plaatsvindt en wat jullie gaan doen, is meestal een verrassing voor de aanstaande moeder. Dit verrassingselement maakt het extra spannend en leuk om een babyshower te organiseren.
Babyshower organiseren
Een babyshower organiseren vergt voorbereiding. Pak je het groots aan of houd je het klein? Wanneer en waar vindt het feest plaats? En wat gaan jullie doen? Houd hierbij vooral rekening met de wensen van je zwangere vriendin. Twijfel je? Schakel dan de hulp in van haar partner of andere vriendinnen en familieleden.
Bij het organiseren van een babyshower kan je rekening houden met de volgende dingen.
Budget
Voordat je begint met het plannen van de babyshower, is het handig om het budget vast te stellen. Hoeveel mogen de activiteiten maximaal kosten en hoeveel geld heb je beschikbaar voor hapjes, drankjes en versiering? Bekostig je de babyshower zelf of vraag je aan alle genodigden een bijdrage? In het laatste geval is het verstandig om het budget met de gasten af te stemmen. Zo houd je rekening met ieders portemonnee.
Wanneer babyshower?
De beste tijd om een babyshower te organiseren is rond de 6e à 7e maand van de zwangerschap, tussen de 25 en 32 weken. Je vriendin is dan op en top zwanger, maar haar buik is meestal nog niet zo groot dat deze in de weg zit. De meeste zwangere vrouwen zijn rond die periode nog goed mobiel, ervaren weinig klachten en hebben meer energie dan tegen het einde van hun zwangerschap.
Vóór de 20 weken is het organiseren van een babyshower af te raden. Er is dan nog een kans dat de zwangerschap niet goed verloopt of dat er een afwijking bij de baby gevonden wordt. Ook de laatste weken voor de uitgerekende datum is doorgaans minder prettig. Veel zwangere vrouwen hebben dan minder energie, zijn minder mobiel en de baby kan eerder geboren worden.
Gastenlijst: wie nodig je uit?
Bepaal hoeveel mensen je wil uitnodigen. Houd hierbij rekening met de persoonlijkheid van je zwangere vriendin. Houdt ze van zoveel mogelijk vrienden en familie om zich heen of voelt ze zich prettiger bij een klein clubje?
Daarna is het zaak om de contactgegevens te achterhalen van haar dierbaarste vriendinnen, eventuele (schoon)zusjes, nichtjes en tantes en natuurlijk haar moeder en schoonmoeder. Schakel hiervoor eventueel de hulp in van haar partner. Deze kan je meestal precies vertellen wie wel en niet gewenst zijn op de babyshower.
Tip: maak een appgroep aan
In een appgroep kan je iedereen tegelijkertijd op de hoogte houden en kan iedereen gemakkelijk reageren. Het onderhouden van het contact en hulp vragen is via een appgroep gemakkelijker dan via de mail of telefoon.
Partner wel of niet uitnodigen?
Een babyshower staat meestal volledig in het teken van de zwangere vrouw. De partner is doorgaans niet bij het feest aanwezig. Toch kan het geen kwaad om bij haar partner na te vragen wat wenselijk is. Misschien wil hij/zij er wel graag bij zijn of vindt je zwangere vriendin het belangrijk dat haar partner overal bij betrokken wordt.
Datum prikken
Vervolgens is het tijd om een datum te plannen. Hiervoor kan je een online datumprikker gebruiken. De genodigden kunnen zelf aangeven op welke datum ze wel en niet kunnen. Houd er bij het kiezen van de definitieve datum rekening mee dat de belangrijkste personen kunnen.
Babyshoweractiviteiten
Bij de activiteiten van de babyshower is het ook raadzaam om goed naar de moeder in spe te kijken. Heeft ze wel of geen lichamelijk kwalen? Is ze nog goed mobiel? Heeft ze last van vermoeidheid? Hier kan je de babyshoweractiviteit(en) op aanpassen. Hieronder wat babyshowerideeën voor leuke activiteiten:
- High tea
- Spelletjes
- Verwen/beautymiddag
- Rompers en slabbetjes versieren
- Mocktail-workshop
- Zwangere buik beschilderen
Babyshowerspelletjes
Bij veel babyshowers worden spelletjes gedaan. Meestal zorgen deze voor hilarische momenten. Kies hooguit twee tot drie spelletjes. Als je ze combineert met een activiteit, is twee spellen doorgaans voldoende. De volgende babyshowerspellen zijn populair:
- Babyquiz. Hoeveel weet de aanstaande moeder over de zwangerschap en baby’s? Test het met een babyshowerquiz. Natuurlijk kunnen alle andere gasten ook meedoen. Je kan inspiratie opdoen bij de zwangerschapsquiz en alle gekke babyweetjes.
- Geboortedatum en naam raden. Laat alle gasten de geboortedatum én de naam van de baby raden. Eventueel kan je ook de lengte, het gewicht en de duur van de bevalling voorspellen. Schrijf dit allemaal op een groot vel of op speciale ‘babyshowervoorspelkaarten’. Wie heeft er straks gelijk? Laat iedereen er een mooie boodschap bij schrijven en bundel alle kaarten in een vriendinnenboek.
- Babybingo. Babybingo werkt hetzelfde als gewone bingo, met als verschil dat je het met baby-gerelateerde dingen speelt. Vervang de cijfers bijvoorbeeld voor woorden die met baby’s te maken hebben. Vergeet niet een (kleine) prijs voor de winnaar.
- Babyfoto raden. Vraag of alle gasten een uitgeprinte babyfoto van zichzelf meenemen. Leg deze allemaal naast elkaar. Vraag iedereen om te raden welke babyfoto van wie is. Degene die de meeste foto’s goed heeft geraden, wint.
- Tijdscapsule maken. Leuk voor later, vooral voor het ongeboren kindje. Vraag iedere gast iets mee te nemen dat past bij de tijdsgeest van het geboortejaar van de baby. Denk aan een tijdschrift, krant, film, rage (zoals Pokémonkaarten of flippo’s) of iets anders dat typisch is voor dat jaar. Laat iedereen vertellen of opschrijven waarom ze voor dit voorwerp gekozen hebben, doe alles in een doos en sluit deze af. Zet er op ‘Niet openen voor… [maand en jaartal van achttiende verjaardag van het ongeboren kindje]’.
Babyshowerlocatie
De locatie voor de babyshower kan een belangrijk onderdeel van het feest zijn. Dit hangt voornamelijk af van de activiteiten. Je kan ervoor kiezen om de babyshower bij de zwangere vrouw thuis te organiseren of juist buiten de deur. Beide hebben voor- en nadelen.
Bij de aanstaande moeder thuis
Bij je zwangere vriendin thuis is een goede locatie als ze al wat verder in haar zwangerschap is en last heeft van verschillende zwangerschapskwaaltjes. Ze kan dan ieder moment even gaan liggen en hoeft niet ver te reizen om op de locatie aan te komen.
Als de babyshower een verrassing is, moet je haar eerst uit haar huis lokken. Vraag bijvoorbeeld of haar partner haar mee de deur uit neemt, dan heb jij genoeg tijd om het huis te versieren en de gasten te ontvangen. Na afloop kan je vriendin uitrusten, terwijl jij het huis weer opruimt.
Buiten de deur
Wil je de babyshower buiten de deur doen? Dan zijn dit leuke opties:
- Restaurant of lunchroom
- Park
- Rondvaartboot
- Bibliotheek
- Bij jou thuis
Babyshower uitnodiging
Staat de datum vast, zijn de activiteiten bepaald en heb je een geschikte locatie? Dan is het tijd om de uitnodigingen de deur uit te doen. Je kan de definitieve datum en tijd doorgeven via de appgroep, maar je kan ook een speciale uitnodiging verzenden. Er zijn babyshower-uitnodigingen beschikbaar, waarbij je iedereen op een originele manier kan uitnodigen voor dit babyfeestje.
Babyshowercadeaus
Bij een babyshower horen cadeaus, zowel voor de aanstaande moeder als voor de baby. Je kan ervoor kiezen om met alle gasten een gezamenlijk cadeau te geven. Bijvoorbeeld een luiertaart, kraammand of een groot cadeau dat de aanstaande ouder(s) graag willen hebben.
Een andere optie is alle gasten te vragen om zelf een cadeau mee te nemen en deze op een cadeautafel leggen. Enkele voorbeelden van leuke babyshowercadeaus:
- Een gastenboek waar iedereen een wens voor de moeder en baby in kan schrijven, met genoeg ruimte voor foto’s. Leuk voor nu én voor later.
- Een bon voor een foto op canvas, triplex of glas voor haar ongetwijfeld fotogenieke baby straks
- Een zwangerschapsshoot
- Een leuk boek, bijvoorbeeld Mama’s eerste stapjes
- Een verwenpakket met een lekkere scrub en bodylotion
- Praktische cadeaus, zoals luiers, slabbetjes en babykleding in verschillende maten
- Jouw favoriete voorleesboek van vroeger met een persoonlijke boodschap erin
- Een mooie luiertas of benodigdheden om erin te doen
- Praktische spullen voor de babyuitzet. Vraag gerust aan de partner wat nog hoog op het verlanglijstje staat.
Babyshowerversiering
Bij een babyshower is het leuk om de locatie om te toveren tot een echte feestlocatie. Denk aan ballonnen, slingers met babyvoetjes en zoete teksten, pompons, confetti en speciale glazen en borden. Je kan de versieringen zelf maken, maar er is ook veel decoratie voor een babyshower te koop.
Babyshowerhapjes en -drankjes
Lekkere hapjes mogen op een babyshower niet ontbreken. Maak of koop bijvoorbeeld cupcakes in babystijl of bak een echte babyshowertaart. Een hartige tegenhanger, zoals een quiche of mini-sandwiches, doet het ook altijd goed. Vraag gerust of alle gasten iets lekkers meenemen, dan heb je zo een tafel vol heerlijkheden.
Babyshower bedankjes
Dit is geen must, maar als je voor de volledige babyshowerervaring gaat, zijn bedankjes een leuke afsluiter. Bedank de gasten met een goodiebag of leuke foto’s van de middag.
Surpriseparty of afgesproken?
Het is natuurlijk leuk als je vriendin nergens van afweet en met een smoes thuis gehouden wordt of juist ergens heen gelokt wordt.
Als je vriendin niet van verrassingen houdt of zelf graag de controle heeft, zal ze een surpriseparty wellicht niet waarderen. Laat haar in dat geval weten wanneer de babyshower plaatsvindt. Je hoeft niet alles te verklappen. Zo zijn de locatie en de activiteiten nog een verrassing. Wil je vriendin wel alles weten? Accepteer dan haar wens en geef haar alvast een tipje van de sluier.
Extra tips
- Licht iedereen in dat het een verrassing is. Niet iedereen is bekend met een babyshower. Licht alle gasten daarom in als de babyshower een verrassing is.
- Houd maximaal drie uur aan. Een babyshower is een leuke, maar ook energievretende activiteit voor de aanstaande moeder. Beperk de tijd daarom tot maximaal drie uur en houd je aan de planning. Stuur gerust de gasten weg die blijven ‘plakken’, ook als je vriendin zegt dat het nog wel gaat.
- Maak foto’s en video’s. Je kan zelfs een speciale photobooth neerzetten. Bundel de foto’s daarna in een fotoboek en geef deze cadeau aan je zwangere vriendin. Zo maak je een onvergetelijke herinnering van de babyshower.
- Geen alcohol. Wees solidair en sla de alcoholische dranken voor dit feestje over. Het is voor je zwangere vriendin niet leuk om tussen beschonken mensen te staan op haar eigen feest.
- Biershower: babyshower voor mannen. Wil je ook iets leuks voor de partner organiseren? Dan kan je denken aan een biershower. Dit is hetzelfde idee als de babyshower, maar dan wordt de aanstaande vader in het zonnetje gezet.