Vind jouw babynaam
Aksel
Aksel is afgeleid van Alexander
-
- Minder dan 10x gegeven
-
- Beschermer
Wat vind jij van Aksel?
Deze kenmerken vinden jullie passen bij Aksel
Wat vind jij?
Welke kenmerken vind je bij Aksel passen?
Meerdere opties mogelijk
Herkomst en betekenis Aksel
Aksel is een Scandinavische jongensnaam die is afgeleid van Alexander. Alexander is een Griekse naam met de betekenis ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Het is mogelijk dat de naam een oudere oorsprong heeft, er is een Hettitische koning Alaksandus bekend, die leefde rond 1300 voor Christus. De naam zou dan later vergriekst zijn naar Alexandros.
Zwanger? Je zorgkosten veranderen!
Als je zwanger bent, verandert je zorgbehoefte. Kijk daarom goed naar je zorgverzekering. Wij hebben op een rij gezet waar je op moet letten.
Aantallen en varianten Aksel
De naam Aksel komt in Nederland niet vaak voor. Er zijn ongeveer 50 mannen en jongens met deze naam.
Help ons met je stem
We zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Stemmen is binnen een minuut gedaan. Help jij ons met je stem?
Wetenswaardigheden Aksel
Heersers
Aksel is afgeleid van Alexander. Alexander was een populaire naam onder heersers. Er zijn heel wat koningen, pausen en tsaren met die naam geweest. De beroemdste van hen is Alexander de Grote (356-323), die met een gigantische veldtocht het grootste deel van de toenmalig bekende wereld onder zijn bestuur bracht. Aan het einde van zijn veldtocht overleed hij op 33-jarige leeftijd en viel het rijk weer in stukken uiteen.
Geografie
Alexander is niet alleen een naam waar personen mee aangeduid worden: in Amerika zijn maar liefst vijf dorpen en steden met de naam Alexander, namelijk in Arkansas, Iowa, Kansas, New York en North Dakota.
Astronomie
Alexandra heeft haar naam gegeven aan een plaats in Nieuw-Zeeland, maar dat niet alleen: het is ook de naam van een planetoïde. Deze planetoïde, die tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon cirkelt, werd in 1858 ontdekt en vernoemd naar de Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859).